Stránky

sobota 27. července 2013

Nedělní snídaně: vafle (základní recept)

Dobré ráno!

Taky je vám teplo? Jestli jsem někdy psala, že mi letošní léto dělá radost, ráda bych toto tvrzení opravila: toto léto už mi radost nedělá. Je mi teplo, nemůžu se ani pohnout, aniž bych se neopotila, nechce se mi nic dělat, jsem unavená, ale z toho vedra nemůžu spát… O mém tréninku na nadcházející půlmaraton ani nemluvě, běhat jsem byla naposled před týdnem a vzpamatovávala jsem se z toho několik dní…

Příští týden se má konečně ochladit a teploty mají prý klesnout až na 31°C!! Jupí… Nevím, jestli mám brečet nebo se odstěhovat za polární kruh. A to máme doma “jen” 26,7°C (aktuální teplota z naší meteo stanice). Třeba ti, co bydlí v paneláku, nebo někde v podkrovním bytě (viďte Štěpi a Honzi :-)? ) musí trpět mnohem víc.

DSC_8495

No a s dnešní snídaní vás asi taky moc nepotěším. Na dnešek by se hodilo něco studeného, oroseného, právě vytaženého z lednice a já mám pro vás přitom recept na vafle: teplé, hutné, nejlépe podávané s hrnkem teplého café au lait. Ale rozhodně nezoufejte, recept je vskutku vynikající, proto pokud máte vafle rádi, jen na ně nemáte v tom horku chuť (což naprosto chápu), recept si uložte na později. To mi pak budete děkovat :-).

DSC_8487

Celozrnné vafle (inspirace zde)

Ingredience (na zhruba 12 vaflí):

  • 1 šálek hladké bílé mouky
  • 1 šálek pšeničné celozrnné mouky (nebo hladké bílé mouky)
  • 4 lžičky prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 50g másla, rozpuštěného a trochu vychladlého
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 2 velká vejce
  • 2 šálky mléka (pokud nedáváte celozrnnou mouku, dejte mléka méně)

Postup:

Máslo vyšleháme s cukry (stačí metlou, není potřeba vytahovat mixér). Přidáme vajíčka, promícháme a nakonec přimícháme mléko.

Přidáme mouky, prášek do pečiva a sůl a zlehka promícháme, přičemž hrudky mouky v těstě nevadí. Měli bychom mít těsto o něco hustší než na palačinky.

Těsto necháme chvíli odpočívat a dáme zahřívat vaflovač. Já mám vaflovač z Tchiba (dostala jsem ho k narozeninám v březnu) a musím říct, že ho využívám docela dost. Už dlouho jsem si ho přála, ale chtěla jsem takový, co dělá pořádně vysoké vafle, žádné placky! Tento to splňuje na jedničku a je fakt úžasný.

Jakmile máme vaflovač rozpálený, vlijeme do každého tvořítka trochu těsta. Každý vaflovač je jiný a tak asi víte, kolik těsta máte do svého vaflovače nalít. Já dávám přibližně půl naběračky, ale ne vždy se trefím a pak to dopadá takto (a to už je část utřená):

DSC_8473

Vafle by měly být hotové jakmile vaflovač přestane vypouštět páru (tak je to aspoň u mě, ale rozhodně je kontrolujte, abyste je nespálili!).

Jakmile jsou vafle hotové, doporučuji je buď ihned servírovat nebo je dát vychladnout na mřížku. Pokud byste je totiž dali na sebe, změkly by a nebyly by tak krásně křupavé (jakmile jsou vychladlé, na sebe je dát můžete).

DSC_8499

Já má dva oblíbené způsoby jak vafle jím. Buď jen tak pokapané javorovým sirupem anebo takto:

DSC_8477

První vrstva je burákové máslo, druhá vrstva: bílý jogurt, třetí vrstva: banán, a to vše zakápnuté javorovým sirupem. Možná si mnozí z vás klepou na čelo, ale mně to nevadí, jsem zvyklá. Manžel moje chutě občas nechápe a některým výtvorům se už ani nediví.

Ale tato kombinace je moje nejoblíbenější. Křupavý základ vafle, na něm slané arašídové máslo, nakyslý jogurt, jemné banány a sladký sirup. Tuto kombinaci mám ráda i na palačinkách nebo na pancakes. Je jasné, že se vafle musí jíst příborem. Jinak riskujete velice ulepené ruce!

DSC_8481

Jinak jsou vafle vynikající třeba s nutellou nebo s marmeládou a nebo jen tak. Jsou křupavé na povrchu a vláčné uvnitř. Kuba schvaluje :-)

DSC_8470

Nikdy nesníme celou várku naráz, proto část zabalím do potravinářské fólie, dám do sáčku a strčím je jednotlivě na mrazák. Když mám pak někdy ráno na vafli chuť, vytáhnu ji z mrazáku, strčím ji ohřát do topinkovače a to je pak vafle snad ještě lepší než čerstvá. Fakt!

DSC_8486

Přeji pěkný a pokud možno chladný den!

Otázka: Máte vaflovač? Děláte vafle často? Jaký je váš oblíbený recept?

9 komentářů:

  1. Jé, já pořád jen o vafloči dumám, tak snad ho nakonec přece jen koupím, abych si mohla konečně udělat domácí vafličky i já :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem si ho strašně dlouho přála, ale bála jsem se, aby to nebyl jen další lapač prachu. Nakonec jsem z něj fakt nadšená a používám ho víc, než jsem si představovala. Můžu určitě doporučit!

      Vymazat
  2. Já chci konečně vaflovač! :( Vypadají báječně :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky! A vaflovač si určitě pořiď, je to super věc!

      Vymazat
  3. Vafle na ranajky, hmmmm...to moze byt, obcas si doprajeme. Tie tvoje vyzeraju uzasne, hned by som si dala. My mame sendvicovac 3 v 1 kde su aj platne na wafle. Vyuzivam ich vsetky, takze takyto multifunkcny spotrebic urcite odporucam. A moj oblubeny recept:

    Celozrnne vafle

    2 salky spaldovej muky
    1 salka sojoveho mlieka
    1/4 salky hnedeho cukru
    1/2 polievkovej lyzice mletej skorice
    1 polievkova lyzica prasku do peciva
    3/4 salky jablkoveho dzusu
    2 vajicka
    1 polievkova lyzica rumu - nemusi byt

    Rozohrejeme vaflovaci stroj. V hlbokej mise zmiesame sypke suroviny--muku, cukor, skoricu a prasok do peciva. V mensej mise zmiesame tekutiny--mlieko, dzus, zltka a rum. Prelejeme k sypkym surovinam, mixerom vymiesame na hladke cesto. Zvlast vyslahame bielka a jemne ich primiesame ku zmesi(wafle su potom nadychanejsie). Platne zvyknem jemne potriet kokosovym olejom.
    Osobne najradsej ich mam s jahodami a javorovym sirupom:)

    OdpovědětVymazat
  4. Vypadají výborně :)
    celozrnné wafle si taky dělám (a konečně jsem se naučila i množství na jednu porci,musím se pochválit:D), někdy i s rozemletými vločkami, a nejradši je mám s bílým jogurtem a banánem, někdy na to i agáve nebo datlový sirup :) ale s burákovým máslem? to už musí být úplná dokonalost!
    waflovač je prostě jeden z nejlepších vynálezů světa!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To by mi doma dali, kdybych si udělala vafle jen pro sebe :-))). Je spousta receptů, které bych chtěla vyzkoušet a souhlasím s tebou, vaflovač je na nobelovku!

      Vymazat
  5. Holky, moc prosím, nemáte některá recept na vafle BEZ VAJEC (nejlépe z pohankové mouky) ??? Můžeme jen pohankovou, bramborovou, sojovou mouku a quinou. A tipy na nějaký dobrý vaflovač? Předem moc díky

    OdpovědětVymazat