pondělí 30. ledna 2012

Celozrnná brusinkovo-ořechová buchta

Každé léto si zmrazím sáček borůvek, ostružin a dalšího drobného ovoce do zásoby na zimu. Většinou na ně během podzimu nemám chuť nebo na ně zapomenu, ale po vánocích jako když je najdu! A co s nimi dělám? 



nebo třeba ostružinovou buchtu :-).


Jenže minulé léto jsem si jaksi ty borůvky a ostružiny a vlastně úplně všechno zmrazit zapomněla a tak si holt budu muset ještě pár měsíců počkat než bude nová úroda. No a mně nezbývá nic jiného než péct z ořechů, čokolády nebo z kompotovaného či sušeného ovoce. V případě sobotního výtvoru mně ale vůbec nějaké to ovoce nechybělo! 

Od vánoc, kdy jsem měla pečení plné zuby, jsem do teď až na pár výjimek (müsli tyčinky, müsli...) nic nepekla. A o víkendu to na mě zase přišlo! Jenže jako vždy nastalo dilema, jakou buchtu upéct - jestli nějakou stálici v mém repertoáru nebo zda vyzkoušet nový recept, zda upéct něco zdravého spíš ke snídani nebo upéct spíš moučník... Minulý týden se mi navíc rozbila kuchyňská váha a tak jsem byla omezena na především americké recepty používající šálky, které ostatně používám častěji než váhu. Svůj archiv jsem prošla sem a tam až jsem konečně narazila na recept na brusinkovo-ořechový chlebíček, který jen seznamem ingrediencí nadchl nejen mě ale i manžela. A protože jsem měla všechny ingredience doma, dala jsem se hned do práce!

Celozrnná brusinkovo-ořechová buchta (původní recept vůbec netuším odkud je, mám ho ve své složce receptů strašně dlouho, ale zatím zůstal nevyzkoušený).


Ingredience:

Suché:
  • 1 šálek celozrnné mouky
  • 1 šálek hladké mouky (bílé)
  • 1/3 šálku mletých lněných semínek
  • 1 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1/4 lžičky soli
Mokré:
  • 3/4 šálku cukru
  • 3/4 šálku pomerančového džusu (nebo šťáva z 1 většího pomeranče)
  • 1/4 šálku rostlinného oleje
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • popř. 2 lžíce nastrouhané pomerančové kůry
Další:
  • 1 šálek sušených brusinek
  • 1/2 šálku nasekaných vlašských ořechů + trocha na posypání

Postup

Postup je opravdu jednoduchý a rychlý. Nejvíce času mi zabralo nasekat vlašské ořechy a vymačkat šťávu z pomeranče (neměla jsem džus)... Ale postupně:

1. Smícháme všechny suché ingredience



2. Smícháme mokré ingredience (nemusíte špinit misku, stačí odměrka, kterou použijete k odměření džusu)



3. Mokrou směs přilijeme k suché směsi.


4. Vše důkladně zamícháme. Vznikne nám dost tuhé těsto, ale má to tak být.


5. Nakonec přisypeme brusinky a ořechy.



a zamícháme do těsta.



6. Těsto vysypeme (chtěla jsem říct nalijeme, ale ono je opravdu tuhé tak se lít prostě nedá) na vymazaný plech o rozměrech 20x20cm a rozprostřeme po celé jeho ploše. Jde to docela blbě, ale pomohla jsem si rukou, což byl skvělý nápad :-). Povrch můžeme ještě posypat hrstkou nasekaných vlašských ořechů.



7. Plech vložíme do trouby vyhřáté na 180°C a pečeme zhruba 25 minut. 

Mezitím co se buchta peče se jdeme převlíct, protože jste si ještě nezvykli na vyčnívající břicho... Nebo to jsem jenom já??


8. Buchta je hotová jakmile začne na povrchu hnědnout. Můžete se také přesvědčit tím, že zapíchnete do buchty špejli a pokud vám vyjde čistá, máte upečeno! Jo a taky vám to bude doma při pečení neskutečně pěkně vonět!


Buchta je jedním slovem: BOŽÍ! Když jsem recept vybírala tak jsem vůbec netušila, že ve výsledku bude tak úžasná! Je voňavá, vláčná, hutná a relativně zdravá, takže si ji s klidem můžete dát k snídani.



Pomerančový džus nejde v buchtě moc cítit, proto pokud byste chtěli výraznější pomerančovou chuť, doporučuji přidat 2 lžíce nastrouhané pomerančové kůry jak stojí v původním receptu. Já měla pomeranče jen s chemicky ošetřenou kůrou a tak se mi do buchty moc nechtěla strouhat chemie... Ale věřím, že s kůrou by byla buchta ještě voňavější. 


Buchta není vhodná jen ke snídani. Rozhodně neurazíte, když ji nabídnete k odpolední kávě nebo čaji. Věřte, že se po ní jen zapráší!


Stejně na letní ovoce nemám v zimě moc chuť a tak mi vlastně ani nevadilo, že ty borůvky ani ostružiny nemám :-). Rozhodně ne v tomto případě!!

Otázka: Mrazíte si část své letní úrody na zimu? Co s tím potom děláte? Zužitkujete to vše nebo se vám to jen hromadí na mrazáku?

čtvrtek 26. ledna 2012

Arašídovo-čokoládové müsli

Podle mě, čokoláda a arašídy k sobě  ladí stejně jako třeba jahody a šampaňské, jablka a skořice nebo párek a hořčice. A protože arašídové máslo jím po lžících a kdo by neměl rád čokoládu, úplně jsem zajásala, když jsem narazila na recept na zapečené arašídovo-čokoládové müsli na blogu thishomemadelife.com.


No, není úplně nejzdravější, ale když nesníte celý plech na posezení tak rozhodně vaší linii neohrozíte. Líbí se mi, že toto müsli neobsahuje žádné zbytečnosti jako rozinky, brusinky apod. Samozřejmě vám nic nebrání je do müsli přidat, ale podle mě čím míň ingrediencí tím je müsli lepší.

Arašídovo-čokoládové zapečené müsli (původní recept zde)

Ingredience:


  • 1 šálek ovesných vloček
  • 1/4 šálku celozrnné mouky
  • 1/4 šálku lněných semínek, drcených
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 šálku pražených arašídů, nasekaných
  • 2 lžíce arašídového másla
  • 1 lžíce oleje
  • 2 lžíce javorového sirupu (nebo jiného tekutého sladidla - medu, agávového sirupu...)
  • 1/3 šálku nasekané čokolády
Postup:

1. Nejprve si vyloupeme a nasekáme arašídy (pokud je nemáte už vyloupané). Mně zbyly ještě od Vánoc (vlastně možná od Mikuláše) tak se aspoň částečně spotřebovaly. Mimochodem, ve špajzce jsem našla ještě jeden neotevřený sáček arašídů tak to vypadá, že budu dělat toto müsli ještě mnohokrát. Což mi teda vůbec nevadí :-). 

2. Troubu předehřejeme na 175°C. Do větší mísy si dáme suché ingredience, tj. vločky, mouku, lněné semínko, sůl a nasekané arašídy a vše promícháme.



3. V druhé, menší míse si smícháme mokré ingredience, tj. arašídové máslo, olej a sirup.


Nejlépe to jde metlou.


4. Arašídovou pastu přidáme k suché směsi a pořádně promícháme. Jako vždy to jde nejlépe rukou.



5. Müsli přesuneme na plech, který můžeme vyložit pečícím papírem. Mně toto přišlo zbytečné, mám nepřilnavý plech, který svoji funkci splnil výborně. 


6. Pečeme zhruba 10 minut, poté müsli promícháme a pečeme dalších 10 minut. Během posledních 10 minut jsem byla hodně ve střehu, abych müsli nespálila tak jsem ho kontrolovala a promíchávala častěji. Prostě své troubě moc nevěřím a tak jsem chtěla být jistější. Přece jenom spálit takovou dobrotu by byla nezvratná škoda :-(.

7. Jakmile vytáhneme upečené müsli z trouby, vysypeme na ně čokoládu.



8. Ihned zpozorujeme jak se čokoláda potí :-). Čokoládu do müsli pořádně zamícháme, teplem se krásně rozpustí, což zaručí, že se čokoládou obalí každičká vločka!


Nádhera!

A teď přichází ta nejtěžší část: musíme počkat až müsli vychladne. Já si to urychlila tím, že jsem plech strčila na balkón. Sice jsem ochutnávala během přípravy, ale i přesto jsem byla zvědavá jak müsli chutná hotové. 

A jak jinak ochutnat müsli než s mlíkem:


Vynikající svačinka! Musela jsem se držet, abych zůstala jen u tohoto jednoho hrníčku neb bylo hodinu před večeří a já bych byla schopná spořádat půl plechu na posezení. 


Müsli chutná opravdu hříšně! Je dost syté, takže na svačinku opravdu stačí dvě, tři lžíce třeba s jogurtem nebo mlékem a jste uspokojeni. 

I přes to, že se do müsli přidávaly pouze 2 lžíce javorového sirupu, je müsli sladké dost. Záleží totiž jakou použijete čokoládu. Já jsem použila mléčnou, což učinilo müsli sladší. Příště bych spíš použila hořkou, protože ji jednak mám radši a jednak se mi müsli zdálo možná víc sladké než bych si představovala. 


Je také důležité jaké použijete arašídové máslo. Pokud použijete to, co obsahuje pouze arašídy a trochu soli, bude müsli zdravější než to, do kterého bychom použili arašídové máslo ze supermarketu (např. Skippy nebo Bohemia), protože tato obsahují přidaná sladidla a tuky. 

Na tomto blogu jsem už publikovala několik müsli: pohankové müsli a dýňové müsli. Doteď jsem si myslela, že to pohankové žádné jiné nepřekoná... Ale vypadá to, že máme na prvním místě remízu :-). Obě müsli jsou rozdílné i texturou. Zatímco pohankové müsli je sypké, arašídové müsli se spojilo do hrudek (pravděpodobně k tomu přispěla mouka, co se do müsli přidává a také čokoláda spojila jednotlivé vločky dohromady). Hrudky se lépe ujídají a nedělají takový nepořádek, když ho jíte přímo z dózy rukou :-). Záleží, čemu dáváte přednost. 

Pro ty co arašídovému máslu nepřišli na chuť se nemusí bát. Přenechává müsli pouze arašídové aroma (stejně jako samotné arašídy) a působí společně s olejem a sirupem jako pojidlo.

Takže pokud vám zbyly ještě nějaké ty arašídy z Vánoc, ale i v případě pokud žádné nezbyly (jde to i bez nich), určitě toto müsli vyzkoušejte! Nebudete litovat! Teda doufám...


Otázka: Jíte müsli? Jakým způsobem? S mlékem, jogurtem, jen tak...? Jaké müsli máte nejraději?

pondělí 16. ledna 2012

Zdravě do nového roku - vynikající müsli tyčinky

Je půlka ledna a dovoluji si tvrdit, že touto dobou většina těch, co si dali nějaké to novoroční předsevzetí, zápasí sami se sebou, aby to či ono předsevzetí nevzdali. Ať už jste si dali předsevzetí jakékoli, rozhodně to nevzdávejte a zkuste se překonat! Jakmile zajedete do starých kolejí, už se jen těžko vrátíte na cestu, kterou jste tak pěkně začali. A jak si vytvoříte z nových zvyků rutinu, máte téměř vyhráno!

Těm, co si dali předsevzetí zhubnout nebo jíst zdravěji, můžu cestu k úspěchu trošku zpříjemnit a usnadnit. Teda aspoň doufám. 

Mám pro vás totiž recept na zdravé müsli tyčinky, které 1) neobsahují žádný přidaný tuk, 2) neobsahují žádný přidaný cukr, 3) obsahují čokoládu a 4) jsou vynikající! Jsou tak trochu zázračné!


Nejsou to typické müsli tyčinky na které jste asi zvyklí z obchodu. Obsahují totiž jen ovesné vločky, čokoládu a vlašské ořechy jako hlavní ingredience. Chtěla jsem je udělat chuťově co nejjednodušší, tak aby je jedl i manžel :-). Jednoduché chutě budou chutnat i dětem a tyto müsli tyčinky jsou právě ideální jako svačina do školy či do práce. Pokud chcete, můžete samozřejmě do müsli tyčinek přidat sušené ovoce (rozinky, brusinky, třešně, nakrájené křížaly...), různá semínka (sezamové, lněné, dýňové, slunečnicové, konopné...) nebo ořechy (lískové, mandle, kokos, para, arašídy...). Čokoládu můžete nahradit také lentilkami, čímž určitě nadchnete právě děti (nebo manžela :-) ). 

Müsli tyčinky s kousky čokolády a vlašských ořechů (původní recept a inspirace zde):

Ingredience
  • 1/2 šálku ovesných vloček
  • 3/4 šálku ovesné mouky (tu jsem si připravila tak, že jsem dala 3/4 šálku ovesných vloček do mixéru a vločky rozmixovala na mouku - trvá to chviličku, přibližně 2 minutky)
  • 1/4 šálku ovesných otrub (pokud nemáte otruby, přidejte o 1/4 šálku ovesné mouky navíc, tj. celkem 1 šálek)
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 lžička prášku do pečiva (nejlépe bezfosfátového, např. z dm)
  • 1/2 šálku + 2 lžíce (150ml) jablečného či jiného pyré - nejlépe domácího (klidně použijte dětskou přesnídávku nebo téměř v každém supermarketu už mají jablečné pyré, většinou jsem ho viděla pod názvem Apfelmus)
  • 1/2 šálku + 2 lžíce (150ml) mléka
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1/4 lžičky skořice
  • cukr dle chuti
  • 1/4 šálku čokoládových vloček nebo nasekané čokolády
  • 1/4 šálku nasekaných vlašských ořechů


Postup:

1. Troubu předehřejeme na 170°C a čtvercový plech o rozměrech 20 x 20 cm lehce vymažeme olejem.

2. Připravíme si ovesnou mouku, kterou přidáme do mísy k ovesným vločkám, otrubám, soli, prášku do pečiva a skořici.



Suché přísady promícháme.


2. V menší míse smícháme tekuté ingredience, tj. mléko, pyré a vanilkový extrakt.



3. Tekuté přilijeme k suchým


a zlehka promícháme.


4. Přidáme nasekané ořechy a čokoládové vločky.


a opět zlehka promícháme.


5. Těsto ochutnáme (nejsou tam syrová vejce tak se nemusíme obávat) a podle chuti dosladíme. Vzhledem k tomu, že moje jablečno-broskvové pyré bylo už slazené - a většina jablečných pyré z obchodu jsou také slazená - už jsem těsto nepřislazovala. Zdálo se mi sladké tak akorát!

6. Těsto vlijeme na připravený plech a uhladíme.



7. Vložíme do trouby a pečeme přibližně 20 - 25 minut, dokud se nezačne těsto odlepovat od krajů.


8. Než budeme moci udělat z upečeného těsta jednotlivé müsli tyčinky, musíme těsto nechat úplně vychladnout. Rozhodně se nepokoušejte tyčinky krájet za tepla!! :-)

9. Jakmile je těsto zcela vychladlé (můžete ho klidně dát ven za okno - jen pozor na ptáky!!), vyklopíme těsto na prkénko a krájíme na jednotlivé kousky, podle libosti.


Já vytvořila 12 menších kousků.


Jeden kousek má 85 kalorií, 3 g tuku (z toho 2 g nenasycených mastných kyselin), 3 g vlákniny, 2 g bílkovin. Docela dobrá svačinka, co myslíte?

Samozřejmě mi jeden kousek na svačinu nestačí tak si vezmu dva a doplním to ještě nějakým ovocem nebo jeden a k tomu si dám jogurt. Příště je asi nakrájím na větší kousky :-).


Kdo chce být odvážný, může povrch müsli tyčinek ozdobit čokoládovou polevou, kterou si můžete připravit tak, že 3 lžíce čokoládových vloček/nasekané čokolády rozpustíte s 1 lžičkou rostlinného oleje (nebo kokosového) v mikrovlnce v 30 vteřinových intervalech dokud není čokoláda tekutá. Dobrá rada: když dáte čokoládu i olej rovnou do uzavíratelného plastového sáčku do mikrovlnky, čokoláda se vám v sáčku rozpustí a vám stačí jen ustřihnout růžek a můžete zdobit!


Tentokrát jsem se rozhodla tyčinky nezdobit, ale uvidíme příště...

Oproti minulému pokusu s müsli tyčinkami, tyto se povedly mnohem lépe. I když jsou složením jiné. Lépe drží, nerozpadají se a díky čokoládě nemám pocit, že jím něco příliš zdravého. Čokoláda dělá divy :-).

Jednotlivé müsli tyčinky je nejlepší uchovávat v lednici - zabalené jednotlivě v potravinářské fólii.

Doufám, že jsem pomohla těm, co chtěli svá předsevzetí vzdát a že vám tyto müsli tyčinky budou chutnat natolik, že docílíte svých vysněných cílů. Zdravá strava přece může být i chutná, no ne?

Otázka: Dali jste si letos nějaká předsevzetí? Jaká? Jak se vám daří je dodržovat?

Novoroční předsevzetí si už nějako dobu nedávám. Mám totiž pocit, že jsou předurčena k nedodržování... Ale ne že bych si žádné cíle nedávala. Cíle si ale kladu v průběhu roku, tak jak mě napadnou. A úspěšnost jejich dosažení? Tak 75 % :-).