středa 25. července 2012

Banánový chlebíček s čokoládou

Taky se vám zdá, že vám banány v tomto horku rychle hnědnou? Já mám pocit, že i když je donesu z obchodu zelené, do pár hodin se jim začnou dělat hnědé pihy. Na správnou zralost banánů jsem dost háklivá. Nemám ráda nedozrálé, zelené banány, které podle mě v puse vržou, ale přezrálé měkké banány taky nemusím. Z těch nejraději dělám shake (jsou krásně sladké a není pak potřeba shake doslazovat) nebo je zamrazím a dělám z nich zmrzlinu


Další věc, kterou z hnědých banánů miluju, je banánový chlebíček (banana bread) nebo banánové muffiny. A tak když na mě pár hnědých banánů koukalo z ovocné mísy, dostala jsem na banánový chlebíček strašnou chuť. Tentokrát jsem ale nepoužila starý dobrý recept, ale zapátrala jsem na internetu, dala různé recepty dohromady a vymyslela tento vynikající banánový chlebíček s čokoládou. Protože čokoláda a banán jsou prostě úžasná kombinace. Kdo by přece neznal banánky v čokoládě... A ti co ochutnali francouzskou palačinku s nutellou a banánem určité ví o čem mluvím...

Banánový chlebíček s čokoládou


Ingredience:
  • 2 šálky celozrnné mouky
  • 1 a 1/2 šálku nasekané čokolády
  • 3/4 šálku cukru (příště bych trochu ubrala, chlebíček se mi zdál dost sladký)
  • 3/4 lžičky jedlé sody
  • 1/2 lžičky soli
  • 3-4 velmi zralé banány, rozmačkané vidličkou
  • 1/4 šálku bílého jogurtu, tj. 60ml
  • 2 vejce, prošlehaná
  • 6 lžic, tj. 90g másla, rozpuštěného a zchlazeného
  • 1 lžička vanilkového extraktu
Postup:

1. Troubu si předehřejeme na 175°C a vymažeme a vysypeme formu na chlebíček.

2. Ve větší míse smícháme suché ingredience, tj. mouku, cukr, sodu, sůl a čokoládu.


3. V menší misce smícháme mokré ingredience, tj. banány, jogurt, vajíčka, máslo a vanilku.



4. Určitě byste neuhodli, co bude dál... Ano, banánovou směs přilijeme s suché směsi a zlehka zamícháme. Těsto bude vypadat trochu "zdrcle", ale tak to má být.



5. Vlijeme do připravené formy a pečeme zhruba hodinku.


6. Jestli vám bude chlebíček rychle tmavnout, přikryjte ho alobalem. Jestli už je hotovo poznáte podle toho, že do chlebíčku zapíchnutá špejle vyjde suchá.


Kromě toho, že se mi zdál chlebíček docela sladký, byl vynikající. Možná to bylo také mléčnou čokoládou, kterou jsem použila. Kdybych použila hořkou, třeba by to bylo méně sladké... nevím. Každopádně,  i přes to byl chlebíček skvělý! Ve dvou jsme ho snědli během pár dnů!


Řekla bych, že nepatří do škatulky zdravých receptů, které na mém blogu najdete, ale může být i hůř :-). Použitá celozrnná mouka to už nezachrání, ale když se chlebíček dobře zkombinuje třeba s kefírem či jogurtem, rozhodně může jít o vyváženou snídani. 


Tento chlebíček rozhodně nedělám naposledy. Příště zkusím přidat trochu vlašských nebo lískových ořechů nebo vynechat čokoládu - i když to asi ne... :-). Život je příliš krátký na to, abych vynechávala čokoládu!


Otázka: Máte rádi kombinaci banánu a čokolády?

11 komentářů:

  1. je to zvláštní, ale kombinaci banánů a čokolády ráda nemám, ale banány i čokoládu zvlášť miluju :D banánový chlebíček je už dlouho na mém "pečícím seznamu", ale ještě jsem se k němu nějak nedostala, musím si konečně pořídit plech na chlebíček...a taky na cheesecake:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Klidně na chlebíček použij tento recept a vynechej čokoládu. S vlašskými ořechy je taky božský!

      Vymazat
  2. Kombinace banánů a čokolády je nejlepší! Často si ji dělám na snídani - do ovesné kaše přidám rozpustit hořkou čokoládu a podávám s banánem, někdy přidám kokos/ořášky/brusinky... Zrovna před pár dny jsem uvažovala, že taky udělám banánový chlebíček. Banány jsou všude v akci a doma jsme jich měly plno. Nakonec ale padly na banánové lívance :) Ale i tenhle chlebíček někdy určitě vyzkouším, vypadá lákavě :) Jinak já banány dávám vždy do lednice - tam tak rychle nezčernají a vydží mnohem déle. Kolikrát třeba zhnědne po pár dnech slupka, ale uvnitř jsou pořád dobré, "pevné" :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dát banány do ledničky mě fakt nenapadlo! Díky za tip. Vím, že slupka hned zčerná, proto se to nedělá... Ale není to logické...:-). Banánové lívance zní taky lákavě!

      Vymazat
  3. Můžu se zeptat jak dlouho asi vydrží? Jedeme na dovolenou a chtěla bych ho udělat na cestu a vzít s sebou... :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No několik dní Vám to musí vydržet určitě. Pokud to budete dobře skaldovat (např. pod sedadlem, kde bývá v autě největší chlad), tak myslím, že 4-5 dní není problém

      Vymazat
    2. Zhruba tři dny jsem je měla na lince a poté jsem je dala pro jistotu do ledničky. Ale souhlasím s Ladislavem ml., že 4-5 dnů by neměl být problém.

      Vymazat
  4. Banán a čokoláda je dokonalá kombinácia :) Recept určite vyskúšam, mňam..

    OdpovědětVymazat
  5. Odpovědi
    1. pokud máš ráda kombinaci banánu a čokolády (jako já!!!) tak ti určitě bude chutnat! Díky za komentář!

      Vymazat