čtvrtek 10. listopadu 2011

Beef stew (čti: Bíf stjú)

Při shlédnutí mých posledních příspěvků jsem měla pocit, že se se svými recepty dostávám do jakési monotónnosti: dýně, jablko, dýně, dýně, jablko... A tak abych si zachovala své čtenáře, chladnou hlavu a taky proto, že se mi už zdálo, že má pleť začíná oranžovět ze všech těch dýní, rozhodla jsem se připravit si pro vás úplně jiný recept než který jste tu zvyklí vídat. Patří mezi ta jídla, která vás pohladí na duši, na které se těšíte cestou z práce, když jdete domů v úplné tmě (a to je teprve 5 hodin!) a které vás důkladně zahřeje jak zevnitř tak zvenku. A to se v tomto počasí docela hodí! 

Množství z tohoto receptu rozhodně není na dvě porcičky, ale i tak se vám bude zdát, že je toho málo. Rozhodně je to ten typ jídla kdy po dojezení po strávnících zbyde vylízaný talíř a smutný pohled, že už není... Můžu vás ale ujistit, že příprava tohoto receptu je opravdu jednoduchá a tak ho můžete vařit jak často jen budete chtít.


Beef stew:

Ingredience:
  • cca 700g hovězího masa na guláš, já jsem použila hovězí zadní neb to bylo jediné co zrovna v Bille vypadalo poživatelně...
  • lžíce olivového oleje
  • 250g žampionů, nakrájených na plátky
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 lžíce worchesterské omáčky
  • 1/2 - 1 kostka hovězího bujónu
  • 1 lžíce mouky rozmíchaná v 500ml vody 
  • cca 30g másla
  • bobkový list
  • 2 střední mrkve, nakrájené na kolečka
  • 1/2 šálku krup
  • šálek mraženého hrášku
Postup:

1. Na lžíci olivového oleje orestujeme zprudka maso, které jsme si nakrájeli na kostičky. Pravděpodobně to budete muset udělat na dvakrát, aby jste nepřeplnili pánev. Maso osolíme a opepříme a přendáme do CrockPotu, neboli tzv. "pomalého hrnce". Více o CrockPotu se můžete dozvědět zde.



2. Do CrockPotu dále vložíme nakrájené žampiony


rajčatový protlak,


worchesterskou omáčku a bujón


a vše zalijeme vodou s rozmíchanou moukou.


3. Nakonec přidáme kousky másla, 


bobkový list, přiklopíme a nastavíme na "high". Necháme svému osudu.


4. Zhruba po hodině až dvou (jak si vzpomenete) přidáme do hrnce pokrájenou mrkev a kroupy.


5. Opět přiklopíme a necháme stew vařit přibližně ještě 4-5 hodin (celkem tedy 5-6 hodin). Na poslední půl hodinku přihodíme do stew šálek mraženého hrášku.


Během vaření stew nádherně zhoustne, maso změkne, zelenina zkřehne... no prostě ideální večeře do misky se lžící! Ke stew výborně chutná bílé pečivo a zjistili jsme, že úplně nejlepší jsou takové ty velké pletýnky, kterým můžete odtrhávat přehyby :-). Těmi pak můžete také misku vytřít, protože rozhodně nebudete chtít nechat ani kapičku!

Bohužel zde moje fotodokumentace beef stew končí. Hlad byl silnější než já a tak nemám foto konečného produktu ani moji porci... Hladový stav se bohužel opakoval i druhý den, kdy jsme beef stew opět večeřeli, a tak si prostě budete muset hotové stew představit. Je pravda, že na pohled nevypadalo stew extra vábně... Tmavě hnědá omáčka, sem tam hnědooranžová mrkev, tmavě zelený hrášek, ale chuťově předčí všechny předsudky! 

I když to tak možná podle chuti nevypadá, stew je relativně zdravé. Maso nebylo vůbec tučné, použilo se minimum tuku a i ostatní přísady jsou OK. Právě dlouhým vařením se chutě rozplynou a tak máte pocit, že jíte něco hříšného a nezdravého. O to víc vám bude chutnat!

Stew lze připravit i normálně na sporáku v hrnci. Samozřejmě nebudeme v tomto případě vařit stew 6 hodin, ale tak dlouho dokud nebude maso měkké. 

Určitě vyzkoušejte!

Otázka: Jaké jídlo vám vykouzlí úsměv na tváři? 

U mě je to rozhodně tento typ jídel, který mě v zimě zahřeje a jí se z misky lžící. Dalším je třeba chilli. Nebo svíčková od maminky :-).

4 komentáře:

  1. tak přesně takovéhl ejídlo by mi v současném chladném počasí dokázalo vykouzlit úsměv na tváři. Mezi další patří třeba hovězí po burgundsku, kuře na víně, kuře na paprice, různé guláše a poctivé husté polévky. A dobrá pizza a cheesecake, na ty mám chuť vždycky, bez ohledu na rozmary počasí.
    Beef stew podle tvého receptu určitě vyzkouším, vypadá totiž skvěle.

    OdpovědětVymazat
  2. Tak tak, v tomhle počasí úplně ideální! Teď tu mám zapnutá přenosná kamínka a lehl si před ně i pes :)) Dala bych si všechno, co Madla vyjmenovala :D

    OdpovědětVymazat
  3. Madlo: Díky za kompliment! Všechna jídla co jsi vyjmenovala zní báječně a naprosto se hodí do tohoto počasí! Snad možná až na ten cheesecake :-D, ale ten je opravdu vynikající za každého počasí!

    Meg: Přenosná kamínka jsou úžasná věc, ale nejhorší je, když musíš od nich odejít... :-)

    OdpovědětVymazat
  4. jako vánoční dárek byste nám mohla dát pár receptů na zdravý cukroví,co říkáte? .)
    dívala jsem se,že cukroví,co jste pekla loni,vypadá fantasticky a ráda bych je taky vyzkoušela.. třeba to cukroví s brusinkama a pistáciema nebo parmazánový krokodýlky .)
    děkujuu.. mějte se hezky...

    jo a zkoušela jsem podle vás fazolový burgery a mrkvovou buchtu.. a obě bylo vážně skvělý!!

    OdpovědětVymazat