neděle 5. září 2010

Zjednodušené Spagheti Bolognese



Těstoviny miluju na všechny možné způsoby. Nejvíc na nich oceňuji jejich rychlou přípravu. Je to takové naše jídlo pro situace, kdy nám dojdou nápady co uvařit. Nejraději máme špagety s rajčatovou omáčkou s mletým hovězím masem. Italové omáčce říkají bolognese, ale pravá bolognese se připravuje trochu jinak než ji připravuji já. A hlavně o dost dýl.



Nejvíc času na tomto receptu zabere příprava mletého masa, což se samozřejmě dá obejít tím, že maso zakoupíte již namleté. Já si ho ráda melu sama, protože nikdy nevím, co do toho v obchodě namleli. Moje mletý maso vypadá totiž úplně jinak než to kupovaný, proto mám dobrý pocit, že jíme jen ty nejlepší věci.

Na zjednodušené Boloňské špagety  tedy budeme pro dvě osoby potřebovat:
  • cca 350 g mletého hovězího masa
  • 2 plechovky krájených rajčat
  • sůl, pepř
  • lžička cukru
  • čerstvá, popř. sušená bazalka
  • 2 porce špaget, tj. 200 g
  • parmesán (používáme Gran Moraviu - nejlepší!!!)
Nejdýl samozřejmě trvá příprava masa, proto si nejdříve nameleme maso.



Jak máme namleté maso, dáme vařit vodu na špagety.



V pánvi rozpálíme olej a přidáme maso.



Maso osmahneme tak aby bylo rovnoměrně propečené.



Jak bude maso osmahnuté, přidáme sůl a pepř podle chuti a také plechovku rajčat. Poté přidáme i druhou, když zjistíme, že jedna je málo...


Zamícháme a vaříme na mírném plameni, aby se trochu odpařila tekutina. Ochutnáme a podle potřeby dosladíme trochou cukru.



Jak nám začne vařit voda na špagety, pořádně ji osolíme (říká se 1 lžička soli na 1 litr vody) a vsypeme špagety.



Mezitím co se vaří špagety, necháme omáčku zvolna vařit, nachystáme si bazalku a parmesan. Nakrájenou bazalku přihodíme do omáčky.



V tuto chvíli je vše připraveno a čeká se pouze na špagety.

Rada do života: Nikdy nesmíte připustit, abyste měli těstoviny uvařené dřív, než omáčku. Vždy omáčka čeká na těstoviny a ne těstoviny na omáčku!

Jakmile jsou špagety al dente, podáváme. Na talíř nejdříve naneseme špagety, poté omáčku a posypeme parmesánem.



Hotovo!



Očividně mi chutnalo... ;-)


2 komentáře:

  1. ahoj :) určitě skvělý recept :) ráda ho vyzkouším, jen bych raději použila čerstvá rajčata, nemám kde shánět plechovky ;) poradila bys mi prosím kolik bych místo toho potřebovala? nebo aspoň kolik je toho v plechovkách, pro srovnání..:D děkuju za odpověď :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Čerstvá rajčata jdou určitě také použít a teď v sezóně by byl hřích použít plechovková, když máš domácí! Plechovka má 400g, ale je to včetně šťávy. Když kupuji v plechovce celá rajčata, je tam zhruba 5 celých rajčat, takže pokud jsou v receptu uvedeny 2 plechovky, použila bych cca 10 středně velkých rajčat.

      Vymazat