sobota 4. září 2010

Do (Coffee) Clubu!

V neděli bylo naprosto úžasný počasí, přesně takový jaký máme rádi. I přes to, že byl ještě srpen, podzim byl cítit ve vzduchu. Svítilo slunko a na obloze se vznášely nadýchaný bílý mraky. Bylo naprosto jasno a tudíž byla ostrá viditelnost. Tak jsme toho využili a vyrazili na výlet a kam jinam než na kopec. Přesněji řečeno na Medlánecký kopec.



Když chci nalákat manžela na výlet tak mu musím určit cíl. Rozhodně nápad neprojde, když oznámím, že se půjdeme jen tak někam projít. Nebo že uděláme naše kolečko na "kravák". Ale jakmile máme cíl - houby, oběd, pozorování stavby tunelů... - je připraven raz dva! Přemýšlela jsem na co bych ho mohla nalákat tentokrát. Pozorování letadel na medláneckém letišti neprošlo a tak jsem zasedla k počítači a vygooglila jsem, že je v Medlánkách kavárna, kde si baristé sami míchají směs kávových zrn, kde je kladen důraz na správnou přípravu a servírování kávy a kde je tudíž pití kávy opravdový požitek. Jelikož jsme oba s manželem "kafaři", kavárna nás zaujala natolik, že jsme se museli přesvědčit na vlastní oči a chuťové pohárky, zda je opravdu taková jak je prezentována na internetu.



A tak jsme vyrazili po nedělním obědě na odpolední kávu do Coffee Clubu.

Při usazení k nám ihned přišel číšník/barista s nápojovým lístkem a panáky neperlivé vody na vyčištění chuťových pohárků, abychom mohli vychutnat pravou chuť kávy. Věděla jsem, že návštěva kavárny bude zážitek a už od začátku to bylo velice působivé.

Nápojový lístek je rozsáhlý a překvapivě :-) obsahuje ze 75 % kávu, a to v nejrůznějších podobách. Od různých druhů nápojů z espressa přes překapávanou kávu či kávu ochucenou. Mají také nejrůznější druhy čajů a horkých čokolád. Především mě zaujala čokoláda "choc-o-lait", což je pravá belgická čokoláda na tyčince, kterou zamícháte v šálku s ohřátým mlékem a sami si tak horkou čokoládu vytvoříte.


V nápojovém lístku lze najít i svařené džusy nebo víno a dokonce i bombardino (to se rýmuje! :-) ), což mnozí mohou znát ze svahů italských dolomit. Nabídku nápojů doplňují typická nealka - Cola, Fanta, Sprite... i alka - vína (rozlévaná i v lahvi), destiláty.

Coffee Club je také připraven pro ty, co mají trochu hlad. Nabízí několik zapečených sendvičů - panini a také dezerty, ze kterých jsem si dělala zálusk na bruselskou waffli, což podle popisku má být "waffle z palačinkového těsta, vyšlehaná smetana a dále možnost výběru: banán a javorový sirup, jahody, maliny, lesní směs, borůvky, nutella". Tentokrát jsem odolala neb jsem byla ještě plná z oběda, ale nevím, nevím příště. Největší problém bude se rozhodnout, s čím si tu waffli dám. Přemýšlím o banánu s javorovým sirupem nebo nutellou... Ach ta moje nerozhodnost...

Objednala jsem si mé oblíbené cappuccino, manžel tradičně latte macchiato. Pán hned zareagoval a nabídl manželovi, zda nechce raději zkusit caffe latte, neboť chuť kávy lépe vynikne, když je připravována přímo do porcelánu a poté zalitá mlékem, než když se vrství na mléko do vysoké sklenice. I přes to, že je manžel velice konzervativní tak se změnou souhlasil.


Cappuccino bylo vynikající. Bylo jemné, ale přesto výrazné a nemělo vysokou vrstvu mléčné pěny jak je občas zvykem v jiných kavárnách. Takže se dalo ihned pít aniž bych měla mléčné vousy. A navíc ten ornament... :-)


Jak jsem se dočetla v nápojovém lístku, na mléčné nápoje z espressa používají v Coffee Clubu směs 80 % arabiky a 20 % robusty narozdíl od 100 % arabiky, kterou používají na přípravu espressa a překapávané kávy. Po kratším výzkumu jsem se dozvěděla, že arabika je považována za nejkvalitnější kávu, má nízký obsah kofeinu a má velmi jemnou a lahodnou chuť. Je aromatická a málo hořká. Robusta má asi dvakrát tak víc kofeinu než arabika a její chuť a aroma nejsou tak výrazné. Je také víc hořká. Je to způsobeno tím, že zrnka robusty nejsou stejně velká a proto když se praží tak se stane, že některá zůstanou nedopražená a jiná zase spálená. Směs arabiky a robusty se tedy používá na přípravu mléčných espressových nápojů proto, že právě robusta dodává nápoji plnější aroma, silnější chuť a účinek, který může být použitím mléka vytracen.

Dopito...


Coffee Club je přesně ten typ kavárny, který mám ráda. Kavárna nebyla velká, uvnitř se nacházelo tak 8 stolků, venku další 3. Atmosféra byla velice příjemná, kavárna působila velice vzdušným a čistým dojmem. Stolky nebyly přeplněny různými nabídkami v podobě papírových reklam na medovník, které spíš překáží než upozorňují na akci. To moc chválím!


Do Coffee Clubu se určitě vrátíme. Viděla bych to opět na vycházku, ale tentokrát v zimě, na sněhu. Taková návštěva přímo volá po horké čokoládě! A k ní si nepochybně dám tu waffli! Jen si musím do té doby rozmyslet jakou...


3 komentáře: